четвъртък, 23 октомври 2014 г.

"Другата Болейн" - Филипа Грегъри


Официално резюме на Издателство "Еднорог"

Две сестри, свързани с обич и омраза, си съперничат за сърцето на един 
крал.
Мери Болейн привлича първа погледа на капризния млад монарх. Едва четиринайсетгодишна, тя преживява своя звезден миг като фаворитка на Хенри VIII сред великолепието на ренесансови дворци, блясъка и интригите на кралския двор, за да разбере много скоро, че не е нищо повече от пионка в амбициозните планове на семейство Болейн. 
Когато нейната остроумна и чаровна сестра започва да я измества в сърцето на Хенри, семейството нарежда на Мери да отстъпи, за да може Ан да извърви пътя към престола, обречена на кратка слава и ужасен край.
Лъжи и ненавист, страхове, клевети, омраза и фалш под позлатата - наивната и добросърдечна Мери разкрива с нарастващ ужас истинското лице на краля, събира смелост да обърне гръб на измамния дворцов блясък, да срещне голямата любов и да оцелее след рухването на семейните амбиции и страшната съдба на Ан.

"Най-добрият исторически роман на годината"

Моето Резюме

Обожавам исторически романи още от времето когато прочетох " Тримата Мускетари". Мога да чета безкрайно за принцеси, крале и рицари. Отдавам го и на това, че съм жена и от малка съм израснала с приказките за рицарите на бял кон и чаровния принц.

Нищо от горното обаче не може да се каже за тази книга. Запалих се по Филипа Грегъри и поредицата "Тюдорите" от сериала по нея. Та кой може да устой на Джонатан Рийс Майърс в ролята на краля.

Естествено бях запозната със сюжетната линия от екранизацията, но дори и това не можа да помрачи удоволствието от прочита на книгата.

"Другата Болейн" е разказ на Мери Болейн за амбициите, интригите и похотта в двора на Хенри VIII. През погледа на една жена, която е била в ролята на любовница на краля, която в последствие бива отхвърлена заради собствената си сестра писателката ни показва докъде би стигнал един мъж, за да влезе в леглото на една жена.

Показва ни в детайли докъде стига една жена, за да задоволи амбициите си и амбициите на семейството си и цената, която плаща за това.

За мен лично Ан Болейн заслужаваше съдбата си. Така и не можах да видя в нея жертвата.Оставям на всеки от вас, който прочете книгата да реши за себе си дали цената на короната си заслужаваше.

Резюмето на Преслава Илиева от azcheta.com


Преди няколко години излезе по кината „Другата Болейн", екранизация по романа на Филипа Грегъри със същото име. Тогава наруших правилото си, първо да прочета книгата и после да гледам филма.

Знаех в най-общи линии историята на любовта между Хенри VIII и Ан Болейн, както и нейния трагичен край. Но не знаех за другата Болейн – Мери и нейната роля. Тогава реших, че ще намеря време и ще прочета романа и с известно закъснение, най-сетне стигнах до него. Естествено, както и очаквах имаше повече информация и разлики с филма, които се оказаха доста съществени и дадоха по-пълен обхват на това, какво се е случило.

Действието в романа обхваща период от 15 години, които са представени през очите на Мери Болейн. Мери първа е забелязана от Хенри VIII и става негова любовница, тласкана в тази посока от жадното си за власт семейство и собствената си наивност. След време кралят е привлечен от Ан Болейн, която е дръзка, забавна и изключително начетена. Тя успява да задържи интереса му цели 6 години и да направи нечуваното за онова време - да го разведе със законната му съпруга. През цялото това време Мери е в сянката на своята сестра и й се налага да й помага, много често в ущърб на собствените си желания и интереси.

Въпреки историческите препратки, романът е съсредоточен върху личната история на Мери и нейните перипетии в несигурната и често променяща се политическа обстановка. От една повърхностна девойка, съперничеща си със своята сестра, тя израства до жена, бореща се да създаде дом с мъжа, когото обича. Ан от своя страна е представена като безскрупулна и егоцентрична жена, чийто амбиции накрая водят до нейната гибел. Хенри VIII от обаятелен и красив мъж (но егоистичен) се превръща в деспотичен и тираничен крал, който ще остане в историята с многобройните си женитби и Реформацията на английската църква.

Винаги когато чета исторически роман, след това проверявам дали събитията и хората са описани обективно и дали съвпада с това, което е достигнало като информация до днес. Що се отнася до Мери Болейн интерпретацията в романа е вярна, наистина е била любовница на Хенри VIII, дали децата й наистина са били от него, както го е написала Филипа Грегъри е спорно. Няма сигурни данни за това, а само предположения. И вероятно втория й брак наистина е сключен по любов, след като се омъжва за човек, с много по ниско положение от нейното.

„Другата Болейн" на Филипа Грегъри е първият роман от цикъла й за династията на Тюдорите, като книгите не са писани в хронологичен ред и всяка може да се чете отделно. Вижте и трейлъра на филма, в който ролите на сестрите Болейн се изпълняват от Натали Портман (Ан) и Скарлет Йохансон ( Мери), а Ерик Бана е крал Хенри VIII.



                                            

Няма коментари:

Публикуване на коментар