сряда, 22 октомври 2014 г.

"Академия за вампири" - Ришел Мийд

Официалното резюме на Издателство "ИБИС"

Aкaдемията „Св. Владимир“ не е училище като всяко друго. Скрита дълбоко в горите на щата Монтана, в нея се обучават млади вампири и техните бъдещи пазители – дампирите.
Две раси вампири населяват нашия свят. Едните, мороите, са смъртни и влaдеят магиите със земни елементи. Другите, стригоите, са неживи и зли – хранещи се с невинни жертви. Дампирите – полувампири, полухора, са посветили живота си на мороите, като техни пазители.
Лиса Драгомир е моройска принцеса. Тя е смъртен вампир с рядка дарба и неразрушима връзка със земните магии.
Роуз Хатауей е дампир и най-добра приятелка на Лиса, обучаваща се да бъде неин персонален пазител.

Резюмето на Womanitka

Признавам, че съм изчела почти всичко на пазара, свързано с вампири, върколаци или митични същества. 
Признавам, че съм книгоман по душа и много рядко има книга за която да бъда остра и критична. Но има книги, в които се влюбваш и за които суперлативите никога не ти се струват достатъчни, а каквото и да напишеш винаги изглежда като прекомерна информираност на онзи, който ще я зачита за първи път.
Признавам, че подходих към книгата с недоверие.
Признавам и че след това за два дни бях изчела първите три книги и усилено търсех в мрежата фен преводи на останалите.
Обичам книги, които крият зад страниците си някакви поуки, нещо, което те прави по добър след като ги прочетеш.
Академия за вампири не е една от тези книги, които те карат да се замислиш над въпроса дали има или не вампири, дали има или не такава Академия и къде се намира, а над по простички обикновени въпроси. 
Какво е мястото ти в живота на останалите? 
Има ли някой, за който би умрял? 
До каква степен си готов да жертваш себе си и щастието си за приятел? 

С какво толкова ме плени тази история, че глътнах над 1000 страници за два дни и участвах в две игри на Издателство ИБИС, за да спечеля последните две книги от поредицата? 
С какво ме грабна, че я прочитам за трети път в опит да намеря най-точните думи, с които да ви я опиша и да нарисувам очарованието й?

Хиляди пъти започвах резюмето и го спирах. Обещах още преди месеци да дам оценката и препоръката си за тази книга, но ми е безкрайно трудно да намеря точните думи, които да успеят да ви заинтригуват и едновременно с това да не ви издават прекалено много от историята за да не ви попаря удоволствието.
Академия за вампири не е поредната вампирска история, няма нищо общо със Здрач и определено заслужава място в библиотеката Ви.
Роуз е момиче дампир, което се обучава в Академията за личен пазител на мороиската принцеса Лиса Драгомир. 
И ето я и първата нишка в сюжета, която ме плени виждането на писателката за приятелството. Роуз и Лиса са неразделни, като сестри са. И когато става ясно, че пребиваването на Лиса в Академията е опасно за нея, Роуз нито за секунда не се колебае да я измъкне от там и да я пази близо две години в човешкия свят, излагайки и двете на опасността да бъдат хванати и убити или превърнати в стригоии, от колкото да се изправят пред онова, което ги дебне зад защитените стени на Академията.
Две години двете бягат от пазителите, които ги търсят и се крият като Роуз освен, че пази приятелката си я поддържа и с нещо на което дампирите държат изключително много и за което се смята, че е крайно недостойно да дадеш на морой, а именно кръвта си.

И ако си мислите, че съм Ви разказала книгата се лъжете жестоко! Това е едва първа глава. По нататък двете бегълки са хванати и върнати обратно. Роуз трябва да докаже, че въпреки неразумната си постъпка, тя е единствения и логичен избор за пазител на последната от рода Драгомир, а именно Лиса. Освен това трябва да съумее да разбере странната връзка, която споделят двете.

Какви са силите на принцесата и каква е тайната, която двете пазят от всички? 
Кой е мъжът, който ще укроти / е поне донякъде/ нрава на Роуз?

Все въпроси на които аз няма да ви отговоря, защото, повярвайте ми, колкото и увлекателно да успея да ви го разкажа нищо не може да се сравни с прочитането на книгата.
Вече има и филм по книгата. Препоръчвам и него въпреки, че е ясно един филм никога не може да е по - добър от книгата по която е правен!
Вместо официалния трейлър на филма обаче, слагам тук един направен от фенове :) лично на мен ми харесва повече :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар