петък, 14 ноември 2014 г.

"Рубиненочервено" - Керстин Гир

Официално резюме от Издателство "ИБИС"

Какво бихте направили, ако имате възможността да пътувате в миналото? Световете, чакащи да бъдат открити, са необятни. Но също и опасностите и непредвидените усложнения. 

Шестнайсетгодишната Гуендолин Шепърд е носителка на гена за пътуване във времето. Вратите на изминалите столетия са широко отворени пред нея. Но има един малък проблем – Гуен е напълно неподготвена. По погрешка членовете на семейството й, както и тя самата, винаги са смятали, че носителка на гена е нейната братовчедка Шарлот. Затова, когато неконтролируемите скокове в миналото внезапно започват, тя е меко казано неприятно изненадана. За разлика от обучената Шарлот, Гуен няма никаква представа от фехтовка и изискани маниери. Не владее чужди езици, а познанията й по история са основно от холивудските филми, които е гледала.
Но всички тези проблеми бледнеят пред опасността, идваща от мистериозно тайно общество и пътуващия като нея във времето Гидиън – най-добре изглеждащото момче, което е виждала през вековете...

Моето Резюме

В началото бе ФИЛМЪТ. А преди него авторката Керстин Гир. Преди време бях спечелила от игра книгата на Гир - "Мафията на майките", четиво много различно от предпочитаните от мен, но ме грабна достатъчно за да си купя продължението и да я препоръчам на приятел.
Търсих други книги от авторката и винаги ми предлагаха да започна поредицата "Скъпоценните камъни", но аз все отлагах. 
Един ден обаче в един торент тракер попаднах на филм със заглавие "Проклятието за Рубин" по книга на Кирстен Гир. Филмът беше немски с озвучение на немски и честно казано го дръпнах поради липса на друго за гледане. И слава богу, че тогава ми е било скучно :) Ето и трейлър към самия филм. На немски е, но си заслужава

Изгледах го 3 пъти и веднага затърсих книгите.

„Рубиненочервено” си е класически тийнейджърски роман с приключения и фантастични елементи. Действието се развива в днешен Лондон, а главна героиня е шестнайсетгодишната Гуендолин Шепърд, която произхожда от род, чийто потомци носят ген за пътуване във времето. 
Има няколко такива фамилии, които са обединени от тайно общество. Интригата се заплита, когато смятаната за обикновена Гуендолин се оказва наследника на гена.
По грешка (или не точно) всички са смятали, че нейната братовчедка е тази, която ще пътува във времето. По тази причина Шарлот (братовчедката) е била обучавана дълги години във фехтовка, обноски и всички неща, които биха били полезни, когато се върне назад във времето. Но докато всички са вперили поглед и затаили дъх в Шарлот, ето, че Гуендолин попада в Лондон от преди век. Неприятното на това да си носител на този ген, е, че пътуването не може да се контролира. Това става единствено с устройство, наречено хронограф, пазещо се зорко от членовете на обществото,  който позволява да настроиш времето, в което ще попаднеш. 
Така, иска или не Гуендолин се присъединява към тайното общество, което си има цел и тези, които могат да се връщат в миналото имат задача, свързана с разгадаването на мистерия. В момента единствените, които са носители на гена са Гуендолин и Гидиън, наследник на един от другите родове. Естествено Гидиън е много готин, но и малко дразнещ, защото е бил обучаван, за разлика от нашата героиня. Но както се очаква ще прехвърчат искри между двамата, докато се учат да бъдат екип и се връщат назад в миналото.
Книгата, като усещане ми беше близо до историята на Пърси Джаксън на Рик Риърдън. Самата емоция, която носи, докато я четеш. Допълнителен плюс за мен е, че няма вампири, край на света, борба между доброто и злото, драматизъм и както вече сигурно съм писала тийнейджъри, които се държат като възрастни. Защото Гуендолин е типично 16 годишно момиче с поведението си и нещата, които я вълнуват. А ако „Рубиненочервено” успее да събуди интерес към историята у тези, които ще я прочетат, още един плюс.
Защото тук тя буквално оживява пред очите ти и досадните факти, вече са интересни. Освен това е свежо разнообразие сред всичките англо-американски автори да попаднеш на книга, писана от германка, каквото е Керстин Гир. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар