сряда, 15 октомври 2014 г.

"Създадена от дим и кост" - Лейни Тейлър

Имало едно време един ангел и един дявол, които се обикнали; 
Това не завършило добре.

Какво ще си пожелаеш, ако имаш само един ядец, с който са сбъднеш желанието си? 
Къде ще отидеш, ако преминеш през врата, която може да те отведе до всяка точка от света? 
Как ще се почувстваш, ако се влюбиш в погрешния човек, но той е отговорът на всичките ти въпроси?

Запознайте се с Кару. Тя е единствена по рода си – със синя коса, гладка като коприна, която расте от главата й в този тъй необичаен цвят. Момичето се чувства у дома си както из тъмните улички на Прага, така и из пазарите на Маракеш и говори всички езици на света, при това не само човешките. Склонна е да изчезва в изпълнение на мистериозни „поръчения” и запълва своите скицници с рисунки на особени, неземни същества, които очароват и пленяват околните. 

Но Кару има една тайна; тя рисува само неща, които наистина може да види. А никой, дори сама тя, не знае истината за произхода й. Докато един ден мистериозни черни отпечатъци от ръце започват да се появяват по врати из целия свят. Крилати странници, които се промъкват от пролуки в небесата, ги прогарят върху дърво и метал. Един от тях среща Кару в пулсиращия стар град на Маракеш. Пламва любов, чийто корени черпят сили от минало, изпълнено с болка и насилие. Любов, стара като времето. И една битка, от която зависи всичко. Дали Кару ще доживее да съжали, че е научила истината за себе си? Отговорът ще научите в „Създадена от дим и кост” – първият роман в нова трилогия, който вече заплени света.

Резюмето на Ива

Още откакто видях книгата по рафтовете в книжарниците знаех, че ще е нещо интересно. Купих я, за да видя дали нещо може да ме привлече, дали наистина ще откликне на желанията ми, защото литературата вече е бъкана с фентъзи книги. 
Оказа се, че ‘’Създадена от дим и кост’’ може да ми предложи много повече.
Започвайки съвсем нормално – момиче, момче, голям град – историята те заплита в своите мрежи. С всяка глава изникват нови и нови въпроси за това коя е главната героиня. 
Коя е Кару? 
Кое е онова момиче с пауновосиня коса, която никога не е боядисвала? 
Кое е онова момиче със странните татуировки, които не знае от къде е получила? 
Кое е онова момиче, което си няма никой друг освен чудовищата зад вратата? 

Заедно със самата героиня и вие се опитвате да откриете отговорите на тези въпроси. Всеки от читателите би могъл да намери по нещо от себе си в Кару. Дали това ще бъдат хилядите й таланти или чувството за самота, а може би страха от непознатото? Търсейки себе си, опитвайки се да намери това, което стои зад целият й живот, Кару е въвлечена в началото на нова война – тази между ангелите и химерите.
Този, който я търси за да я убие, неочаквано попада в капана на любовта и без да се усети се влюбва във врага. 
Неговото име е Акива. Момчето, което не знае човешки езици.

Самата Кару е такава – знае много езици, но повечето от тях не са човешки. Освен момичето, което рисува чудовищата, които са единствените й приятели, тя е дилъра на Бримстоун – този, който я е отгледал, този, който не умее да казва ‘’моля’’. Работата на главната героиня е да събира човешки и животински зъби, които дори тя не знае за какво служат и когато открива, целият й свят се преобръща.

Книгата е едно приключение от което не можеш да се измъкнеш без да си усетил вълненията на героинята – колко разочарована е от отговорите, които цял живот е търсила. И докато се бори с всичко това, единственото място, където може да отиде и да намери утеха е при нейните чудовища, но Акива е запечатал всички входове към Където-и–да-е. Най-накрая той остава единствената й подкрепа и само чувствата й към него могат да я спасят.

‘’Създадена от дим и кост’’ не е само завладяваща – тя те хваща между страниците си и те довършва с неочаквания си край. Това е книга за омразата и любовта, за реалността и света отвъд нея, за приятелите и тези, които ни предават.
Пожелавам ви приятно четене!

източник: Twifun-bg.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар